cloneweb.dk Homepage

Kloning af Mennesker

Kloning af Mennesker

I 1997 blev offentliggjort at en gruppe forskere i Skotland havde lykkedes med at klone et får ved navn Dolly.
I dag har forskere i Syd Korea allerede været i stand til at klone stam celler fra et menneske barn, som nedfryses og kan benyttes senere hen i livet.

Indtil for få år siden ansås kloning af mennesker som noget som kun kunne realiseres på film, men den naturlige udvikling inden for den genetiske industri har i dag gjort det muligt at klone mennesker. Vi har klonet får, mus, køer og aber, så hvorfor ikke også mennesker?
Mange lande har allerede gjort det forbudt at forske og forsøge sig med kloning, mens det i andre lande er fuldt lovligt.

I Januar 2001, proklamerede en gruppe forskere, ledet af Panayiotis Zavos at de var i gang med at prøve at klone et menneske og at de ville realiserer det inden for en kort årrække. Ca. samtidig skrev New York Post en reportage om et forældre par som var villige til at betale en halv million dollars til et Las Vegas firma Clonaid, for at klone deres afdøde spædbarn.

Mange af disse forskere kæmper internt om at hente hyldest i forskningens navn. Uanset deres motivation, er det kun sandsynligt at vi vil se det første klonede menneske i Tv-avisen inden for en årrække. Forskerne har vist det er muligt på dyr, men virker til de har problemer med at raffinerer de sidste processer i at gøre det med mennesker. (endnu)

Metoden forskerne benytter kaldes Somatisk Cellekerne Transfer, som i princippet er samme metode som blev benyttet for at klone fåret Dolly. Metoden er simpelt set at en læge tager et æg fra en donor, fjerner cellekernen og derpå smelter en ny cellekerne med ny DNA ind i den tomme celle og påvirkes med en svag spænding for at stimulerer en sammensmeltning, samt deling af cellen med den nye DNA.
Når deling er lykkedes, kan man ligge ægget op i livmoderen på en surrogat mor, og i princippet vil hun 9 måneder efter føde et klonet barn.
Succes raten er meget lav. 1% snakkes der om.

Viden om - Videnskab og Teknologi - Nyheder om Videnskab og Teknologi